Kort om Solceller

Solceller bliver ofte forvekslet med solvarmeanlæg også kaldt solarvarme, der er dog en væsentlig forskel, da solvarmeanlæg producerer varmt vand, og solceller producere elektricitet.

Solceller er en forureningsfri energikilde, der producerer elektricitet af solens lys. Man skelner mellem nettilsluttede solcelleanlæg og off-grid solcelleanlæg.

Off-grid anlæg er ikke tilsluttet el-forsyningen bruges der hvor der er ikke er elforsyning sluttet til. De kaldes også stand alone- eller ø-drift-solcelleanlæg Stand-alone anlæg. I de fleste tilfælde vil sådan et system lagrer strømmen i batterier. 

Solcellemoduler findes i et stort udvalg af størrelser, udseender og kvaliteter. Solcellemodulet installeres på tag eller facader, kan virke som solafskærmning. Solcellerne kan eksempelvis byggest ind i glaspartier for at skærme mod solindfaldet.  For at solcellerne kan sluttes til elnettet, skal DC-strømmen (jævnstrømmen )omformes til AC (vekselstrøm)i en inverter eller vekselretter, der omdanner strømmen til 230 volt.

 

Solceller der findes på det danske marked i dag, er næsten alle krystallinske og baserede på silicium, monokrystallinske eller polykrystallinske celler. Desuden findes der ikke-krystallinske tyndfilmssolceller, som er baseret på pulveriseret silicium. 80 procent af markedets solceller baseret på krystallinsk silicium celleteknologi. .

Monokrystallinske solceller

En monokrystallinsk solcelle består af siliciumkrystal. Solcellerne er som standard sorte med en ensartet overflade. De enkelte celler er monteret mellem 2 lag glas eller mellem et glas- og et plastlag. Monokrystallinske celler har den højeste virkningsgrad.

Polykrystallinske solceller

Polykrystallinske solceller indeholder flere siliciumkrystaller, og de er ofte i blå nuancer og firkantede. De enkelte krystaller i solcellen kaster lyset forskelligt tilbage, hvilket giver en “levende” overflade. Polykrystallinske celler har en lidt lavere virkningsgrad pr. kvadratmeter end monokrystallinske.

Tyndfilmssolceller 

Tyndfilmssolceller kaldes også i nogle sammenhænge for 2. generations solceller og er baseret på amorft silicium, også kendt fra lommeregnere. Effekten er lavere end ved krystallinske solceller og dermed også billigere. Den fotoaktive halvleder er i dette tilfælde amorft silicium, hvorpå der dampes et bærende underlag, som oftest er glas. Amorft silicium er langt den mest udviklede teknologi. Amorfe eller mikromorfe solceller kan fås i mange former.

Fordele med solceller

Nemt at installere, på tag, gavl, eller jorden

ca 20 m2 solcller spare ca 1 ton co2 udledning om året

Langlevetid – op til 25 års levetid

Minimum vedligeholdelse – en vask i ny og næ øger kun strømproduktionen

Solceller kan i dag integreres in taget så de optisk ikke er så synlige

Hvilket mærke er bedst?

Dette er et godt spørgmål, og der er ingen enighed om det, et er dog sikkert at der er nogle derude som har lært en lektion om at købe billigt ind. Der findes flere test derude bla. Folkcenteret i Thy har et område de tester solceller, det er interessant at kunne sammenligne paneler tæt på hinanden.

De har paneler fra 22 producenter, se oversigt her: http://www.folkecenter.dk/dk/news/fc/teststation-for-solceller/

Her på link kan du se en oversigt hvad konkret solcelle producere af strøm nu og her:

https://installations.tigoenergy.com/base/main/summary?sysid=9211 

 

Fotovoltaik

[iframe src=”https://content.pv.de/article_id=2&clang=2&pid=fNWoFcEzTnOpIwdZfNWoF”width=”100%” height=”500″] shortcode